Powell: Rusya'nın Ukrayna'yı İşgali Görünümde Belirsizlik Yaratıyor

Powell
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ABD'nin ekonomik görünümüne belirsizlik yarattığını, merkez bankasının sıkı bir işgücü piyasasında yüksek enflasyonla mücadele etmek için bu ayın sonlarında faiz oranlarını artırmayı beklediğini açıkladı.

Powell, merkez bankasının sıkı bir işgücü piyasasında yüksek enflasyonla mücadele etmek için bu ayın sonlarında faiz oranlarını artırmayı beklediğini söyledi.

Powell değerlendirmesinde, "Enflasyonun yüzde 2'nin oldukça üzerinde olması ve güçlü bir işgücü piyasası ile bu ayın sonlarında yapacağımız toplantıda federal fon oranı hedef aralığını yükseltmenin uygun olacağını umuyoruz." dedi.

ABD’de işverenlerin açık iş pozisyonlarını doldurmakta zorlandıklarını ve işçilerin istifa ettiğini söyleyen Powell, bu durumun son yıllarda ücretlerin en hızlı şekilde yükselmesine sebep olduğunu belirtti.

Powell, güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek için yapabilecek en iyi şeyin ekonomik genişlemeyi teşvik etmek olduğunu ve bunun ancak fiyat istikrarı ortamında mümkün olabileceğinin altını çizdi.

Powell sonrası dolar tahmini

Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikası patikasını netleştiren mesajlarının ardından doların yükseleceği öngörüleri yapılıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Mart'ta faiz artışına yeşil ışık yakan Temsilciler Meclisi konuşmasının ardından gecelik swap piyasalarında bu yıl beş Fed faizi fiyatlanıyor.

Piyasalarda ise doların yükseleceği görüşü dile getiriliyor.

Market Risk Advisory’den Koji Fukaya’ya göre ABD’de enflasyonun daha fazla hızlanması pek mümkün gözükmezken politika faizinin ve tahvil getirilerinin artmasıyla birlikte reel faizler uzun süreli yukarı yönlü trende giriyor.

Dolar endeksi ile ABD 10 yıllık reel getirisinin gelişmiş ülke benzerleri arasındaki spreadin seyrinin birbiriyle ilişkili olduğunu savunan Fukaya “Dolar yukarı çıkacak” yorumunu yapıyor.

Fukaya’ya göre Dolar Endeksi bu yıl yüzde 1,5 yükselerek 99 seviyesine ulaşabilir. Öte yandan Fed üyeleri Powell’ın faiz artışına yeşil ışık yakan konuşmasını desteklerken bazı üyeler 50 baz puanlık artışı savundu.

                                               kaynak: blomberg

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski