Bitkisel Yağlarda Gümrük Vergisi Sıfırlandı

bitkisel yağlar
Teknik ve sınai amaçla kullanılan yağlar ile rep ve kolza tohumu ithalatından gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar sıfırlandı. İthalatında sıfırlanan ürünler arasında ham prina, soya, aspir, ayçiçek tohumu ve mısır yağları da bulunuyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası gündeme gelebilecek yağ sorunun çözümü için önlem alındı.

Teknik ve sınai amaçla kullanılan yağlar ile rep ve kolza tohumu ithalatından gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar sıfırlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve ithalat rejimi kararında değişiklikler yapan karara göre, ithalatında sıfır gümrük vergisi uygulanacak ürünler arasında ham, prina, soya, aspir, ayçiçek tohumu ve mısır yağları bulunuyor.

Aynı gazetede yayımlanan bazı tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin tebliğle, bazı hayvansal gıda, çeşitli unlar ve bazı yağların ihracatı, Tarım Bakanlığı'nın dönemsel olarak düzenleme yetkisine sahip olduğu ürünler listeye eklendi.

Buna göre, pirinç, buğday ve mısır unu, buğday ve mısır irmiği, Soya, ayçiçek tohumu, aspir veya pamuk tohumu, rep, kolza ve hardal ile mısır yağı ve fraksiyonları, margarin, bulgur ve karma yem Tarım ve Orman Bakanlığı'nda ihracatında dönemsel olarak düzenleme yapılabilecek ürünler listesine dahil edildi.

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye'yi yağ krizine sürüklenebileceği gündeme gelmişti.

Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, bu ithalatı da ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştiriyor. İki ülke arasındaki kriz Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu.

                                              kaynak: blomberg ht

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski