Küresel Piyasalarda Enflasyon Ve Çin Endişesi

Çin'de ilk çeyrekte büyüme beklentileri aşsa da önümüzdeki döneme ilişkin sinyaller küresel piyasalarda risk iştahını baskıladı. Piyasalarda enflasyona yönelik endişeler de etkisini sürdürüyor.

Küresel piyasalar

İngiltere ile Almanya, Fransa, İtalya, İspanya’nın dahil olduğu çok sayıda Avrupa piyasası Paskalya Pazartesi’si nedeniyle işleme kapalı olacak.

Açık olan piyasalarda ise açıklanan zayıf Çin verileri ve Fed politikalarına ilişkin endişelerle düşük risk iştahı gözleniyor. ABD vadeli endeksleri tahvil getirilerinin yükselişini eşliğinde haftaya düşüşle başlıyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Aralık 2018’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 2,88’e tırmandı. Japon Nikkei 225 ve Çin CSI 300 ekside. Temkinli hava dolar ve altını destekledi. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,32 artışla yaklaşık iki yıldır gördüğü en yüksek seviye olan 1.215’e çıktı. Altının ons fiyatı da yüzde 0,30 artışla 1.984 dolara yükseldi.

Çin'de Büyüme Verileri

Çin’de, milyonlarda kişinin Kovid-19 karatina önlemleri nedeniyle evlere kapandığı Mart ayında tüketici harcamaları sert şekilde düşerken, işsizlik de pandeminin başlangıcından bu yanaen yüksek seviyelere çıktı. Ülkede gayrisafi yurt içi hasıla her ne kadar ilk çeyrekte yüzde 4,8 ile yüzde 4,2 seviyesindeki beklentinin üzerinde açıklansa da Mart ayına dair ekonomik aktivite göstergeleri kayda değer bir yavaşlamaya işaret etti.

Mart ayında perakende satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 geriledi. Bu, perakende satışlarda Temmuz 2020’den bu yana ilk düşüşe işaret etti. Ocak-Şubat’ta yüzde 12,2 artan kırsal kesimler hariç sabit yatırımlar Ocak-Mart döneminde yıllık yüzde 9,3 arttı.

Sanayi üretimi ise Mart'ta yıllık yüzde 5 ile yüzde 4’lük artış beklentisini aştı. İşsizlik oranı martta Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 5,8’e tırmandı.

Çin Ulusal İstatistik Ofisi, “Yurt içi ve uluslararası ortamın giderek daha karmaşık ve belirsiz hale gelmesiyle birlikte, ekonomik kalkınmanın önemli zorluk ve sıkıntılarla karşı karşıya olduğunun farkında olmalıyız” açıklamasını yaptı.

kaynak: blomberg


1 Yorumlar

  1. Powell Faiz artıracağız dedi. Ortalık yangın yeri

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski