Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Hiç merak etmeyin, enflasyonla ilgili bir sıkıntımız var, aşıyoruz, aşacağız. Türk lirasına güveni arttırıyoruz. Türkiye ekonomisini faiz-kur kıskancından çıkardık." dedi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'daki temasları kapsamında Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılarak, memleketinde partililerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Binlerce yıldır bu topraklarda insanların bir elin parmakları gibi kardeşçe yaşadığını anlatan Nebati, "Birileri geldi huzurumuzu bozmaya çalıştı. Bizi kendi halimize bırakmadılar. Kadim kültürümüzden, inancımızdan gelen bir arada yaşama tecrübemize müdahale ettiler ama direndik, ölümüne direndik. Biz gene Ermeni komşumuzla, Süryani meslektaşlarımızla, Kürt kardeşlerimizle, Arap yol kardeşimizle kederimizi, kaderimizi paylaşmaya devam ettik." diye konuştu.
Bakan Nebati, Türkçe, Kürtçe ve Arapça nevruzu kutlayarak, farklı inançlarla beraber Şanlıurfa'da birlik içerisinde yürüdüklerini dile getirdi.
Adalet, eşitlik ve kalkınma ülküsüyle çıktıkları yolda yürümeye çalıştıklarını belirten Nebati, "Salgının başladığı dönemde 'Türkiye küçülecek, zayıf düşecek, insanlar işlerini kaybedecek, dükkanlar, fabrikalar kapanacak' dediler. Yine karamsarlar, kötümserler aramızdaydı, yine kötülük yaydılar ama biz dönüp onlara bakmadık bile. 2020 yılını da 2021 yılını da dünyanın en hızlı toparlanan ve büyüyen ülkesi haline getirdik." ifadesini kullandı.
"Bu ülke onlara rağmen büyüyor, gelişiyor"
Nebati, Rusya-Ukrayna savaşına da değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bize diyorlar ki 'Ne yapacaksınız, bu işin üstesinden nasıl geleceksiniz?' Diyoruz ki, 2 yıl önce, 20 yıl önce nasıl yola çıkarken zorlukların üstesinden bu milletle ve dava arkadaşlarımızla geleceğiz dediysek, 2 yıl önce proaktif davranarak alınan kararları bir bir uygulamaya soktuysak, şimdi de aynı şeyleri yapıyoruz. Hiç merak etmeyin, enflasyonla ilgili bir sıkıntımız var, aşıyoruz, aşacağız. Türk lirasına güveni arttırıyoruz. Türkiye ekonomisini faiz-kur kıskancından çıkardık. Ülkeyi öngörülebilir, istikrarlı bir halde yöneten ve her zaman olduğu gibi milletine, dirayetli liderimizle beraber koşuyor, yorulmadan, terlerimizi silerek bütün sorunların üstesinden geliyoruz.
Bu gurur tablosu hepimizin, AK Parti teşkilatının, Türkiye'nin, sessiz yığının. Sosyal medyada, şurada burada olumsuzluk yayan, yalan dolan haberleri dolayanlar, onlar trolleriyle baş başa kalsınlar. Onlar karamsarlıklarıyla aynanın karşısında birbirlerini yemeye devam etsinler, bu ülke onlara rağmen büyüyor, gelişiyor. Bu ülke kötümserlere rağmen güçlenerek 21. yüzyıla damgasını vuruyor. Bu ülke hükümetlerimizin uyguladığı bu tip politikalarla her türlü sorunun üstesinden geliyor. 20 Aralık'ta Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye modelini ilan ettiğinde, sabahleyin 'Evet bu iş oldu tamam, gidiyorlar, bu defa çözdük işi' diyenler, saat 19.00'dan sonra, bundan emin olun kafalarını duvarlara vurdular. Çünkü onların bilmediği bir şey var, bu ülkenin güçlü, kararlı bir lideri var, adı da Recep Tayyip Erdoğan."
"Karadeniz'deki bu gerginliğin de üstesinden geleceğiz"
Bakan Nureddin Nebati, dünyada petrol ve emtia fiyatlarında yükseliş olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Dünya bir enflasyon kıskacında, biz hep beraber bu işlerin üstesinden geliyoruz. Allah'ın izniyle hiç kimseyi yarı yolda bırakmadık, bundan sonra da bırakmayız. Hiç kimseyi enflasyona ezdirmedik, bundan sonra da ezdirmeye izin vermeyeceğiz. Biz salgının üstesinden geldiğimiz gibi Karadeniz'deki bu gerginliğin de üstesinden geleceğiz. Eğer ki fırsatçılık yapıp, fiyatları diledikleri gibi oynatıp yüksek kar elde etmeyi düşünüyorlarsa, başta enflasyon timleriyle üzerlerine gideceğiz.
Unutmayın, önümüzü kapatacak her türlü bürokratik engelin üzerine gideceğiz. Hiç kimse bu ülkenin yatırımcısına, girişimcisine engel koyamaz. Biz İstanbul'da fuar yapıp, fuara yurt dışından insanlar gelsin, ürettiğimiz makineleri satmaya çalışalım derken, onlar bize 'Sen niye bürokrasiyle uğraşıyorsun' deyip, belediyenin emrindeki zabıtaları yabancı müşterilerimizin önüne salarak ihracatımızı engellemeye çalışıyorlar. Onların anlayışı bu, engel koy. Yollarını tıka, insanlar iş yapmasın. Nasıl yurt dışına haber gönderiyorlarsa, 'Yurt dışına geliyor Hazine ve Maliye Bakanı veya bakanlarımız, önlerine set koyun' diyorlarsa, biz oradaki bütün setleri kaldırırız. Bizim belediyemiz zabıtalarıyla gidip üreticinin önünü kesmez. İhracat yapmaya çalışanların önünü kesmez. Bizim belediyelerimiz zabıtalarla gider, 'Biz senin önünde ne yapabiliriz' der."
Türkiye'nin uluslararası girişimlerde ve diplomaside ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini vurgulayan Nebati, Türkiye'nin ortaya koyduğu dirayetle bölgenin gücü olmaktan çıkarak dünyada sözü dinlenen ve masada oturan bir ülke haline geldiğini söyledi.
Nebati, dün Viranşehir'de yaptığı mitingde hemşehrilerinin kendisine büyük teveccüh gösterdiğini anlatarak, kentteki belediyelerin sürekli çalıştığını ve şehrin çehresinin değiştiğini dile getirdi.
Şanlıurfa'nın ihracat rakamının 200 milyon dolar olduğunu ve bunun daha yukarılara çekilmesi gerektiğini aktaran Nebati, kente yapılan ve yapılacak yatırımlardan bahsetti.
Bakan Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı güneş enerjisi santralleri ve sulama kanallarıyla ilgili ayrıntıları bugün açıklayacaklarını bildirerek, çiftçinin tarımsal ürünlerin yanı sıra artık fazla elektriğini de satacağını sözlerine ekledi.
"Geçen yıldan itibaren dünyanın enflasyonla daha içli dışlı olacağını ve bu konuda atılacak adımların çok kısa süreli bir çözüm üretemeyeceğini dile getirenlerdendim. Çünkü 1973 krizi sonrasında temel bir problem yaşandı, enflasyon. Bununla ilgili özellikle batı ülkeleri tüketimi kısıcı, parasal ve mali tedbirler aldılar. Sonuç, ciddi bir şekilde bir durgunluk hatta resesyona kadar gidecek bir dengesizliğe sebep oldu. İşsizlik arttı, üretim azaldı. Şimdi dünya ülkeleri, bu kriz sonrasındaki travmatik duruşu çok iyi bildiği için sert tedbirler alamıyor, almayacak da. Bunlarla mücadele etme konusunda ortak karar üzerinden gidecekler. Demek ki 2022 yılında sadece Türkiye değil dünyanın tamamında enflasyon, sorun olarak gözükecek."
"Bunu da özellikle 20 Aralık öncesinde bir çok muhalif ve sosyal medya üzerinden manipülatif, spekülatif söylemlerle hatta ihanete varan söylemlerle, Türk lirasının değeri düşmesi noktasında abartılı bir şekilde adeta iteklediler. 20 Aralık'ta dolar 18,36'ya geldiğinde beklenti o kötümserler açısından 20, hatta yayınladıkları sahte belge nedeniyle bir doların 22 lira olacağına ilişkin ya da serbest düşüşü hükümet öngörüyor gibi yalan dolan haberlerle daha yüksek rakamlara getirdiler. Ve fiyatlamalar maalesef aralık ayında yüksek kurlar üzerinden yapıldı. Şimdi biz onun sıkıntısını yaşıyoruz. Aynı insanlar ve sosyal medya hesapları ikinci operasyonu 'ayçiçek yağı yok' diye yaptı. Bir takım sahte fotoğraflar ya da bir marketin açılışındaki yağlarla ilgili kampanyayı fırsat bilerek ülkede sanki yağ yokmuş gibi bir algı oluşturdular. Bugün bir çok insanın evinde bir günlük, bir haftalık bir aylık değil, belki bir yıl yetecek kadar stok var. Öncelikle vatandaşlara şunu söylüyorum, lütfen davranışlarınızı ülke ekonomisinin gerçeklerine ve bizim söylemlerimize göre oluşturun."
"Biz hızlı adım atıyor, kararlarımızı hızlı bir şekilde veriyoruz"
Bakan Nebati, 20 Aralık'ta kur fiyatının spekülatif olduğu konusunda vatandaşları uyardıklarını aktararak, "20 Aralık'ta o günkü fiyatlar üzerinden döviz alanlar ciddi bir şekilde zarara uğradı. Türkiye gerçekleriyle çatışan, çelişen söylemlere bakmayın. Biz hızlı adım atıyor, kararlarımızı hızlı bir şekilde veriyoruz. İşte gıdada temel gıda ürünlerinde KDV'yi yüzde 8'den 1'e düşürdük. Meskenlerde, ticari işletmelerde ve tarımsal üretimde abonelerde elektriği 18'den 8'e düşürdük." diye konuştu.
Yatırım projeleri hakkında bilgi veren Nebati, şunları kaydetti:
"Güneş enerji sistemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz"
"Desteklemeler, sübvansiyonlar bir yere kadar, biz artık Allah'ın bize bahşettiğini ve yılın büyük bir gününü güneşle geçiren toprakların ev sahibi olarak güneşten faydalanacağız. Güneş enerji sistemlerini inşallah hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin 2021 yılı tarımsal sulamada elektrik tüketimi GES'lerde yüzde 4. Tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektriğin üretim maliyeti doğalgaz ve ithal kömür 2 milyar dolar. Aynı zamanda tarımsal sulamada elektrik tüketiminin en yüksek olduğu 5 ilin Türkiye içerisindeki payı, mesela Şanlıurfa'da yüzde 27,6, Konya'da 14,2, Mardin'de 8,2, Diyarbakır'da 5,7, İzmir'de 3,5. Tarımsal sulamada abonelerin borçluluk oranı, Bilecik'te yüzde 58, Uşak'ta yüzde 57, Urfa'da yüzde 55, Mardin'de 54,5, Şırnak'ta 48,6. Biz şimdi sizi bundan da inşallah üretim yaparak kurtarmış olacağız. Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı da yüzde 4'ten 4,5 çıkmış olacak. Bu sayede çiftçilerimizin borçluluk oranı yüksek olduğu bütün illerde artan enerji maliyetlerinin ağırlığı üzerlerinden alınmış olacak."
Muhalefet partilerine eleştiride bulunan Nebati, "Ben elektriği bedava dağıtacağım demekle olmuyor bu işler, çözümle geleceksin 'cek-cak'larla değil. 'Onu yapacağım, bunu yapacağım' ben de Marsa gideceğim, yok böyle bir dünya. Hayal satmak bize yakışmaz, gerçeği pazarlamak bize yakışır. Alternatifiniz varsa buyurun gelin söyleyin, ortaya koyacağınız bir iddianız varsa altını doldurun. AK Parti'nin Cumhurbaşkanımızın ve kabinesinin en temel özelliği budur. Söyleyeceğin şeyin altını dolduracaksın. Gidip bunu kendi büyükşehir belediyende açıklasana elektriği bedava yapacağım diye, niye gelip Urfa Büyükşehir Belediyesinin hakim olduğu yerde açıklıyorsun elektriği bedava yapacağım. Git Ankara'da açıkla, İzmir'de açıkla böyle şey olur mu." ifadelerini kullandı.