Borsa Şirketleri 'Emtia Fırtınası'ndan Nasıl Etkilenecek?

borssaPiyasalar yeni haftaya 'petrol ambargosu' haberleriyle başladı. Global Menkul Değerler, emtia fiyatlarındaki artışın borsada işlem gören şirketler üzerindeki etkilerini değerlendirdi...

ABD'nın Rusya'nın petrol satışına ambargoyu gündemine alması piyasalarda geniş yankı buldu. Petrolde günlük artış yüzde 10'u bulurken spot altın, bir buçuk yıl sonra 2.000 doları aştı. Nikel, paladyum gibi metallerde rekorlar gelirken buğday başta olmak üzere gıda fiyatlarında da sert artışlar yaşanıyor.

Global Menkul Değerler, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte emtia fiyatlarındaki yükselişlerin borsada işlem gören şirketlere olası etkilerini değerlendirdi. Emtia fiyatlarındaki yükselişin hızlanmasıyla enflasyon baskısı ve şirketler açısından özellikle maliyet baskısının ön plana çıkacağı belirtildi.

Değerlendirmede; enflasyonist ortamın bir taraftan şirket cirolarını artırıcı yönde etki yapması ve enflasyondan korunma etkisiyle BIST şirketlerine yönelik iştah yaratırken, özellikle marjlar üzerindeki etkisi nedeniyle ayrışmalar olabileceği kaydedildi.

                                                      kaynak: dünya gazetesi

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski